Beste patiënten,
Naar jaarlijkse gewoonte gaan we vanaf oktober weer van start met onze griepcampagne. Bij deze dus een antwoord op volgende vragen:
Wat is griep?
Verkoudheid wordt vaak griep of grieperigheid genoemd, maar ‘echte’ griep is iets anders. Als u echt griep heeft, bent u flink ziek. Griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus en heet daarom ook wel ‘influenza’. Het is een besmettelijke ziekte die zich snel verspreidt. Elk jaar krijgt gemiddeld ongeveer één op de tien mensen griep, meestal in de winter. U kunt elk jaar opnieuw griep krijgen. Als veel mensen tegelijk griep hebben, noemen we dat een epidemie.
Waardoor komt het?
Het influenzavirus veroorzaakt een infectie van de luchtwegen. Het virus zit in druppeltjes snot, slijm en speeksel en wordt gemakkelijk via de lucht of via de handen overgedragen. Bijvoorbeeld door hoesten, niezen of praten, of door iemand de hand te geven. U raakt besmet als u het virus inademt of wanneer het virus via uw handen in uw neus of mond komt. Het virus verspreidt zich in uw hele lichaam, waardoor u klachten krijgt.
Wat zijn de verschijnselen?
Griep begint vaak plotseling met hoge koorts en koude rillingen. Meestal krijgt u keelpijn, hoofdpijn en spierpijn in het hele lichaam. Verkoudheid en droge hoest horen er ook bij.
Risicogroepen
Sommige mensen lopen meer risico om ernstig ziek te worden door de griep. Zij behoren tot een ‘risicogroep’. Risicogroepen zijn bijvoorbeeld:
-
mensen met een hart- of longziekte of met suikerziekte (diabetes): hun ziekte kan erger worden door de griep;
-
nierpatiënten en mensen die weinig weerstand hebben door ziekte of een medische behandeling (bijvoorbeeld mensen met kanker die een chemokuur krijgen): hun lichaam is kwetsbaar, waardoor de gevolgen van griep ernstiger kunnen zijn;
- mensen van 60 jaar en ouder: zij lopen wat meer risico op complicaties. Met complicaties wordt bijvoorbeeld bedoeld, een longontsteking of dat iemand uitdroogt door de griep.
- Zwangeren
Als u tot een risicogroep behoort, is het goed om jaarlijks de griepprik te halen. De prik kan griep (influenza) in de meeste gevallen voorkomen. Als u ondanks de prik toch griep krijgt, wordt u daar meestal minder ernstig ziek van. De praktijkassistente kan u vertellen of u tot een risicogroep behoort. Mensen uit risicogroepen krijgen meestal een oproep voor de griepprik en hun prik wordt vergoed.
Voor wie is een vaccin ook aan te raden?
- Mensen die werkzaam zijn in de gezondheidssector
- Mensen die samenwonen met iemand uit een risicogroep
- Mensen die samenwonen met kinderen jonger dan 6 maanden.
- Vaccinatie voor mensen tussen de 50 en 65 jaar is eveneens zinvol, gezien ook zij een hoger risico hebben op complicaties.
Wij hopen alvast dat u deze informatie nuttig vindt.
Huisartsenpratkijk Driesprong