darmkankertestDe Vlaamse overheid organiseert vanaf 2014 een grootschalige darmkankerscreening. Jaarlijks krijgen meer dan 5.000 Vlamingen de diagnose darmkanker. Daarmee is het de tweede meest voorkomende kanker bij vrouwen en de derde meest voorkomende kanker bij mannen.

Er overlijden ieder jaar 1.800 tot 2.000 Vlamingen aan de ziekte. Nochtans is darmkanker een zeer traag ontwikkelende aandoening en kan tijdig worden opgestuurd.

Om deze reden zullen alle personen tussen de 50 en 75 jaar uitgenodigd worden om een stoelgangstaal te laten onderzoeken. Niet alle personen zullen tegelijk een “kit” ontvangen. Over een periode van 2 jaar zullen alle personen uit de doelgroep worden aangeschreven.

Het onderzoek zal tweejaarlijks worden uitgevoerd.

Hoe verloopt dergelijk onderzoek?

U zal per post een envelop ontvangen met daarin de instructies.

Concreet zal er gevraagd worden om een biologisch afbreekbare doek in het toilet te leggen. Vervolgens gaat u gewoon naar het toilet (nota: u mag niet urineren!).

Tot slot zal u met een bijgevoegd borsteltje over het stoelgangstaal moeten gaan en dit borsteltje in een opvangcontainet bewaren.

Deze container dient u dan in een bijgeleverde envelop te steken en terug te sturen.

Men zal dit staal onderzoeken op de aanwezigheid van bloed. Indien er bloed aanwezig is zou dit kunnen wijzen op de aanwezigheid van een darmpoliep of tumor.

Ook andere aandoeningen kunnen bloed in de stoelgang geven. Om deze reden zal bij een afwijkend onderzoek aanvullend een darmonderzoek moeten gebeuren.

Waarom deelnemen?

Hoewel een stoelgangstaal nemen niet erg aangenaam is, is het een onderzoek dat weinig moeite kost en levensreddend kan zijn.

Darmkanker is nog steeds één van de meest voorkomende kankertypes en is spijtig genoeg nog steeds een belangrijke doodsoorzaak.

Daarom steunen we dit initiatief volledig.

Mocht u vragen hebben over dit initiatief of verdere informatie wensen mag u dit steeds aan ons vragen.

 

Uw huisartsenteam.