Griep vaccinatie 2022

Laat je vaccineren tegen griep

 

Zoals elk jaar zet jullie huisartsenteam zich in voor de jaarlijkse griepcampagne. Griep is een zeer besmettelijke ziekte die elk jaar in de winterperiode opnieuw uitbreekt.  Elke winter krijgen gemiddeld 1 op 10 mensen de griep.  Meestal genezen ze vanzelf na enkele dagen, maar voor sommige mensen kan de griep ernstige gevolgen hebben.  Elk jaar sterven er ook honderden mensen aan de gevolgen van griep.  Griep kan op een eenvoudige manier voorkomen worden met een jaarlijkse vaccinatie.  De inenting is niet verplicht, maar wordt ten zeerste aangeraden voor bepaalde risicogroepen.

Inschrijven:

Net zoals vorig jaar krijgt U bij het inschrijven een vast moment (dag en uur) waarop u gevaccineerd zal worden.

Dit is niet anders mogelijk aangezien de huidige coronamaatregelen van kracht blijven in de huisartsenpraktijk. Een mondmasker (correct gebruikt) is nog steeds verplicht op het moment van schrijven.

Bent u verkouden of heeft u mogelijks andere symptomen die kunnen wijzen op besmetting met covid-19 dan mag u niet komen. U dient ook de quarantaineperiode na een hoog-risicocontact te respecteren! Kinderen met angst voor spuiten kunnen best op een gewone raadpleging gevaccineerd worden zodat we hier meer tijd voor kunnen vrijmaken.

U kan zelf een afspraak maken in onze online agenda. Alles wordt geboekt via de agenda van dr. Mennes, maar u wordt gevaccineerd door de arts die die dag instaat voor de vaccinaties. Hier kan u uw afspraak maken.

 

 

Data:

  • Zaterdag 05/11/2022 van 9.00 uur tot 13.00 uur
  • Zaterdag 19/11/2022 van 8.00 uur tot 12.00 uur
  • Zaterdag 26/11/2022 van 9.00 uur tot 13.00 uur
  • Zaterdag 03/12/2022 van 8.00 uur tot 12.00 uur

 

Aanvullende info:

Zoals U reeds gewoon bent kunnen er op  deze momenten geen andere medische vragen gesteld worden en wordt er geen medicatie voorgeschreven.  De betaling van deze consultatie wordt rechtstreeks met uw mutualiteit geregeld.

Indien u zich op deze momenten niet kan vrijmaken, kan u ook op een gewone afspraak komen.  Deze dient u zoals gewoonlijk te betalen.

 Personen die zich niet kunnen verplaatsen, worden tijdens de geplande huisbezoeken gevaccineerd.

Vanaf 1 oktober kan iedereen het vaccin zonder voorschrift bij de apotheker afhalen.  Opgelet dit vaccin dient u zo kort mogelijk voor de inspuitingsdatum te halen bij de apotheker en moet onmiddellijk achteraan in de koelkast bewaard worden.

 

 

N

Wie loopt risico?

Iedereen die ouder is dan 65 jaar Alle zwangere vrouwen Iedereen vanaf de leeftijd van 6 maanden met diabetes of een andere (stabiele) chronische ziekte van bijvoorbeeld hart, longen (ernstig astma of COPD), lever, nieren of spieren.  Of mensen die een verminderde weerstand hebben door een andere ziekte of behandeling. Alle personen die in een instelling verblijven. Kinderen tussen 6 maanden en 18 jaar die een langdurige aspirinetherapie ondergaan Alle mensen die samenwonen met bovengenoemde doelgroepen of die zorgen voor kinderen die jonger zijn dan 6 maanden. Alle personen werkzaam in de gezondheidssector
t

Bijkomend

Aan alle personen van 50 tot en met 65 jaar, zelfs indien ze niet tot bovengenoemde risicogroepen behoren. Vooral personen die roken, zwaarlijvig zijn (Body Mass Index > 30) of excessief drinken

Belangrijk: Omwille van het coronavirus worden momenteel ook alle mensen tussen 50 en 65 jaar oud bij de risico populatie gerekend.

Aan professionele kwekers van gevogelte en varkens, alsook hun familieleden die onder hetzelfde dak wonen en personen die door hun beroep in contact komen met levend gevogelte of levende varkens.

FAQ ?

Bijwerkingen

U kunt de eerste dag wat pijn, roodheid of een kleine zwelling hebben op de plaats van de prik (bovenarm). Dit gaat binnen één of twee dagen vanzelf over.  Klachten als hoofdpijn en koorts zijn zeldzaam, maar kunnen voorkomen.  Dit gebeurt vooral bij kinderen die nog niet met een griepvirus in aanraking zijn gekomen.

Allergische reacties komen zelden voor. Personen die allergisch zijn voor kippeneiwit mogen zich niet laten inenten.  Als u een allergische reactie kreeg op een eerdere vaccinatie, bespreekt u dit het best eerst met uw huisarts of apotheker.

Kan ik griep krijgen door het vaccin

Een griepvaccin bevat geen levende virusdeeltjes en kan dus geen griep veroorzaken.  Het spuitje doet uw lichaam wel verdedigingsstoffen aanmaken, wat soms aanleiding geeft tot lichte ongemakken, maar het maakt u niet echt ziek.  Wanneer u kort na een griepvaccinatie toch ziek wordt, werd u waarschijnlijk net voor de inspuiting al besmet of gaat het om een ander virus (dat bv. Verkoudheid, Buikgriep veroorzaakt).

Kan ik toch griep krijgen na het vaccin

Als je gevaccineerd bent, kan je toch nog griep krijgen.

  • Het duurt twee weken voor je lichaam voldoende afweerstoffen heeft aangemaakt om je te beschermen tegen griep. Als je binnen die twee weken met het griepvirus in aanraking komt, kan je toch griep krijgen.
  • Bovendien beschermt het vaccin alleen tegen de griepvirussen die in het vaccin zitten. Als er toevallig een virus opduikt dat niet in het vaccin zit, dan krijg je toch griep.
  • Als je afweersysteem verzwakt is (bijvoorbeeld door ziekte, ouderdom of bepaalde geneesmiddelen), dan kan het zijn dat het vaccin minder goed aanslaat en dus ook minder goed beschermt. Je kan toch ziek worden.  Maar meestal zijn de gevolgen minder erg.
  • Het griepvaccin beschermt alleen tegen de griep en niet tegen andere virussen die vergelijkbare klachten kunnen geven, zoals bijvoorbeeld een verkoudheid of een buikgriep.