Geachte heer / mevrouw,

Wij sturen u deze brief naar aanleiding van de jaarlijkse griepvaccinatiecampagne.

Griep is een zeer besmettelijke ziekte die elk jaar in de winterperiode opnieuw uitbreekt. Elke winter krijgen gemiddeld 1 op 10 mensen de griep. Meestal genezen ze vanzelf na enkele dagen, maar voor sommige mensen kan de griep ernstige gevolgen hebben.. Elk jaar sterven er ook honderden mensen aan de gevolgen van griep. Griep kan op een eenvoudige manier voorkomen worden met een jaarlijkse vaccinatie. De inenting is niet verplicht, maar wordt ten zeerste aangeraden voor bepaalde risicogroepen (zie achterzijde brief).

De vaccinatie dient best te gebeuren tussen midden oktober en midden november. Wij verkiezen om dit redelijk laat te doen aangezien de mensen dan langer beschermd zijn en de grieppiek meestal later in de winterperiode valt. Gezien we in onze praktijk vele patiënten hebben die in aanmerking komen voor de griepvaccinatie, hebben we ervoor gekozen om hiervoor 2 momenten, buiten de consultatie-uren, te voorzien:

 • Zaterdag 27/10/2018 van 8.30 uur tot 12.00 uur
 • Zaterdag 10/11/2018 van 8.30 uur tot 12.00 uur

Tijdens deze momenten kunnen er geen andere medische vragen gesteld worden en wordt er geen medicatie voorgeschreven. De betaling van deze consultatie wordt rechtstreeks met uw mutualiteit geregeld.
Indien u zich op deze momenten niet kan vrijmaken, kan u ook op een gewone afspraak komen. Deze dient u zoals gewoonlijk te betalen.

Personen die zich niet kunnen verplaatsen, worden tijdens de geplande huisbezoeken gevaccineerd.

Praktisch:

 • Mee te brengen: vaccin, identiteitskaart
 • Voorzie korte mouwen, het prikje komt in de linker of rechter bovenarm
 • Na de vaccinatie dient u nog 10 minuten in de wachtzaal te wachten, zodat u bij eventuele allergische reacties nog in de praktijk aanwezig bent.

Indien u deze informatie niet meer wenst te ontvangen gelieve dan contact op te nemen met het secretariaat.

Met vriendelijke groeten
Dr. Karen De Clerck

Dr. Liesbet Pauwels

Dr. Arnout Van Den Kieboom

Dr. Stijn Mennes

 

Wie komt er in aanmerking voor griepvaccinatie?

 • Iedereen die ouder is dan 65 jaar
 • Zwangere vrouwen die in het 2e of 3e trimester van hun zwangerschap zijn op het ogenblik van het griepseizoen.
 • Iedereen vanaf de leeftijd van 6 maanden met diabetes of een andere chronische ziekte van bijvoorbeeld hart, longen (ernstig astma of COPD), lever, nieren of spieren. Of mensen die een verminderde weerstand hebben door een andere ziekte of behandeling.
 • Alle personen die in een woon-zorgcentrum of ziekenhuis zijn opgenomen.
 • Kinderen tussen 6 maanden en 18 jaar die een langdurige aspirinetherapie ondergaan.
 • Alle mensen die samenwonen met bovengenoemde doelgroepen of die zorgen voor kinderen die jonger zijn dan 6 maanden.
 • Alle personen werkzaam in de zorgsector

Vaccinatie wordt ook aanbevolen

 • Aan alle personen van 50 tot en met 65 jaar, zelfs indien ze niet tot bovengenoemde risicogroepen behoren. Vooral personen die roken, zwaarlijvig zijn (Body Mass Index > 30) of excessief drinken.
 • Aan professionele kwekers van gevogelte en varkens, alsook hun familieleden die onder hetzelfde dak wonen en personen die door hun beroep in contact komen met levend gevogelte of levende varkens.

Heeft het griepvaccin bijwerkingen

 • U kunt de eerste dag wat pijn, roodheid of een kleine zwelling hebben op de plaats van de prik (bovenarm). Dit gaat binnen één of twee dagen vanzelf over. Klachten als hoofdpijn en koorts zijn zeldzaam, maar kunnen voorkomen. Dit gebeurt vooral bij kinderen die nog niet met een griepvirus in aanraking zijn gekomen.
 • Allergische reacties komen zelden voor. Personen die allergisch zijn voor kippeneiwit mogen zich niet laten inenten. Al u een allergische reactie kreeg op een eerdere vaccinatie, bespreekt u dit het best eerst met uw huisarts of apotheker.

Kan ik griep krijgen door het griepvaccin?

Een griepvaccin bevat geen levende virusdeeltjes en kan dus geen griep veroorzaken. Het spuitje doet u lichaam wel verdedigingsstoffen aanmaken, wat soms aanleiding geeft tot lichte ongemakken, maar het maakt u niet echt ziek. Wanneer u kort na een griepvaccinatie toch ziek wordt, werd u waarschijnlijk net voor de inspuiting al besmet of gaat het om een ander virus (dat bv. Verkoudheid veroorzaakt).

Kan ik toch griep krijgen als ik gevaccineerd ben?

Als je gevaccineerd bent, kan je toch nog griep krijgen.

 • Het duurt twee weken voor je lichaam voldoende afweerstoffen heeft aangemaakt om je te beschermen tegen griep. Als je binnen die twee weken met het griepvirus in aanraking komt, kan je toch griep krijgen.
 • Bovendien beschermt het vaccin alleen tegen de griepvirussen die in het vaccin zitten. Als er toevallig een virus opduikt dat niet in het vaccin zit, dan krijg je toch griep.
 • Als je afweersysteem verzwakt is (bijvoorbeeld door ziekte, ouderdom of bepaalde geneesmiddelen), dan kan het zijn dat het vaccin minder goed aanslaat en dus ook minder goed beschermd. Je kan toch ziek worden. Maar meestal zijn de gevolgen minder erg.
 • Het griepvaccin beschermt alleen tegen de griep en niet tegen andere virussen die vergelijkbare klachten kunnen geven, zoals bijvoorbeeld een verkoudheid of een buikgriep.