Griep vaccinatie 2019

Laat je vaccineren tegen griep

Griep is een zeer besmettelijke ziekte die elk jaar in de winterperiode opnieuw uitbreekt.  Elke winter krijgen gemiddeld 1 op 10 mensen de griep.  Meestal genezen ze vanzelf na enkele dagen, maar voor sommige mensen kan de griep ernstige gevolgen hebben.  Elk jaar sterven er ook honderden mensen aan de gevolgen van griep.  Griep kan op een eenvoudige manier voorkomen worden met een jaarlijkse vaccinatie.  De inenting is niet verplicht, maar wordt ten zeerste aangeraden voor bepaalde risicogroepen

Data:

Zaterdag 09/11/2019 van 8.30 uur tot 12.00 uur
Zaterdag 16/11/2019 van 8.30 uur tot 12.00 uur

Inschrijven:

Je kan dit doen via het online inschrijvingsformulier hiernaast:

N

Wie loopt risico?

Iedereen die ouder is dan 65 jaar

Alle zwangere vrouwen

Iedereen vanaf de leeftijd van 6 maanden met diabetes of een andere (stabiele) chronische ziekte van bijvoorbeeld hart, longen (ernstig astma of COPD), lever, nieren of spieren.  Of mensen die een verminderde weerstand hebben door een andere ziekte of behandeling.

Alle personen die in een instelling verblijven.

Kinderen tussen 6 maanden en 18 jaar die een langdurige aspirinetherapie ondergaan

Alle mensen die samenwonen met bovengenoemde doelgroepen of die zorgen voor kinderen die jonger zijn dan 6 maanden.

Alle personen werkzaam in de gezondheidssector

t

Extra info

Aan alle personen van 50 tot en met 65 jaar, zelfs indien ze niet tot bovengenoemde risicogroepen behoren. Vooral personen die roken, zwaarlijvig zijn (Body Mass Index > 30) of excessief drinken

Aan professionele kwekers van gevogelte en varkens, alsook hun familieleden die onder hetzelfde dak wonen en personen die door hun beroep in contact komen met levend gevogelte of levende varkens.

FAQ ?

Bijwerkingen

U kunt de eerste dag wat pijn, roodheid of een kleine zwelling hebben op de plaats van de prik (bovenarm). Dit gaat binnen één of twee dagen vanzelf over.  Klachten als hoofdpijn en koorts zijn zeldzaam, maar kunnen voorkomen.  Dit gebeurt vooral bij kinderen die nog niet met een griepvirus in aanraking zijn gekomen.

Allergische reacties komen zelden voor. Personen die allergisch zijn voor kippeneiwit mogen zich niet laten inenten.  Als u een allergische reactie kreeg op een eerdere vaccinatie, bespreekt u dit het best eerst met uw huisarts of apotheker.

Kan ik griep krijgen door het vaccin

Een griepvaccin bevat geen levende virusdeeltjes en kan dus geen griep veroorzaken.  Het spuitje doet uw lichaam wel verdedigingsstoffen aanmaken, wat soms aanleiding geeft tot lichte ongemakken, maar het maakt u niet echt ziek.  Wanneer u kort na een griepvaccinatie toch ziek wordt, werd u waarschijnlijk net voor de inspuiting al besmet of gaat het om een ander virus (dat bv. Verkoudheid, Buikgriep veroorzaakt).

Kan ik toch griep krijgen na het vaccin

Als je gevaccineerd bent, kan je toch nog griep krijgen.

  • Het duurt twee weken voor je lichaam voldoende afweerstoffen heeft aangemaakt om je te beschermen tegen griep. Als je binnen die twee weken met het griepvirus in aanraking komt, kan je toch griep krijgen.
  • Bovendien beschermt het vaccin alleen tegen de griepvirussen die in het vaccin zitten. Als er toevallig een virus opduikt dat niet in het vaccin zit, dan krijg je toch griep.
  • Als je afweersysteem verzwakt is (bijvoorbeeld door ziekte, ouderdom of bepaalde geneesmiddelen), dan kan het zijn dat het vaccin minder goed aanslaat en dus ook minder goed beschermt. Je kan toch ziek worden.  Maar meestal zijn de gevolgen minder erg.
  • Het griepvaccin beschermt alleen tegen de griep en niet tegen andere virussen die vergelijkbare klachten kunnen geven, zoals bijvoorbeeld een verkoudheid of een buikgriep.