Griep vaccinatie 2020

Laat je vaccineren tegen griep

Griep is een zeer besmettelijke ziekte die elk jaar in de winterperiode opnieuw uitbreekt.  Elke winter krijgen gemiddeld 1 op 10 mensen de griep.  Meestal genezen ze vanzelf na enkele dagen, maar voor sommige mensen kan de griep ernstige gevolgen hebben.  Elk jaar sterven er ook honderden mensen aan de gevolgen van griep.  Griep kan op een eenvoudige manier voorkomen worden met een jaarlijkse vaccinatie.  De inenting is niet verplicht, maar wordt ten zeerste aangeraden voor bepaalde risicogroepen.

Mede door het coronavirus gaat er dit jaar extra aandacht naar onze griepcampagne. We willen immers zo veel mogelijk mensen met een verhoogd risico vaccineren. Hiervoor zijn twee redenen. Ten eerste: indien men verzwakt is door de griep kan het coronavirus gevaarlijker zijn. De tweede reden is om de druk op de ziekenhuizen te verminderen (minder patiënten met griep = meer plaats voor corona patiënten)

Inschrijven:

Je kan dit doen via het online inschrijvingsformulier op deze pagina:

 Inschrijving griep

 

Data:

De vorige jaren organiseerden we onze vaccinatiedagen meestal verspreid over twee zaterdagen. Om te voorkomen dat vele mensen tegelijk in de praktijk zijn, zullen we dit jaar de vaccinaties spreiden over meerdere dagen in de weekends.

Bij de inschrijving via de website zal u een aantal voorkeursmomenten kunnen opgeven. Wij zullen u na de inschrijving een dag en tijdslot toewijzen.

 De dagen waarop de vaccinaties zullen doorgaan zijn de volgende:

 

 Zaterdag 31/10/2020 van 9.00 uur tot 13.00 uur
Zaterdag 07/11/2020 van 9.00 uur tot 13.00 uur
Zaterdag 14/11/2020 van 9.00 uur tot 13.00 uur
Zaterdag 21/11/2020 van 9.00 uur tot 13.00 uur
Zaterdag 28/11/2020 van 9.00 uur tot 13.00 uur

N

Wie loopt risico?

Iedereen die ouder is dan 65 jaar

Alle zwangere vrouwen

Iedereen vanaf de leeftijd van 6 maanden met diabetes of een andere (stabiele) chronische ziekte van bijvoorbeeld hart, longen (ernstig astma of COPD), lever, nieren of spieren.  Of mensen die een verminderde weerstand hebben door een andere ziekte of behandeling.

Alle personen die in een instelling verblijven.

Kinderen tussen 6 maanden en 18 jaar die een langdurige aspirinetherapie ondergaan

Alle mensen die samenwonen met bovengenoemde doelgroepen of die zorgen voor kinderen die jonger zijn dan 6 maanden.

Alle personen werkzaam in de gezondheidssector

t

Bijkomend

Aan alle personen van 50 tot en met 65 jaar, zelfs indien ze niet tot bovengenoemde risicogroepen behoren. Vooral personen die roken, zwaarlijvig zijn (Body Mass Index > 30) of excessief drinken

Belangrijk: Omwille van het coronavirus worden momenteel ook alle mensen tussen 50 en 65 jaar oud bij de risico populatie gerekend.

Aan professionele kwekers van gevogelte en varkens, alsook hun familieleden die onder hetzelfde dak wonen en personen die door hun beroep in contact komen met levend gevogelte of levende varkens.

FAQ ?

Bijwerkingen

U kunt de eerste dag wat pijn, roodheid of een kleine zwelling hebben op de plaats van de prik (bovenarm). Dit gaat binnen één of twee dagen vanzelf over.  Klachten als hoofdpijn en koorts zijn zeldzaam, maar kunnen voorkomen.  Dit gebeurt vooral bij kinderen die nog niet met een griepvirus in aanraking zijn gekomen.

Allergische reacties komen zelden voor. Personen die allergisch zijn voor kippeneiwit mogen zich niet laten inenten.  Als u een allergische reactie kreeg op een eerdere vaccinatie, bespreekt u dit het best eerst met uw huisarts of apotheker.

Kan ik griep krijgen door het vaccin

Een griepvaccin bevat geen levende virusdeeltjes en kan dus geen griep veroorzaken.  Het spuitje doet uw lichaam wel verdedigingsstoffen aanmaken, wat soms aanleiding geeft tot lichte ongemakken, maar het maakt u niet echt ziek.  Wanneer u kort na een griepvaccinatie toch ziek wordt, werd u waarschijnlijk net voor de inspuiting al besmet of gaat het om een ander virus (dat bv. Verkoudheid, Buikgriep veroorzaakt).

Kan ik toch griep krijgen na het vaccin

Als je gevaccineerd bent, kan je toch nog griep krijgen.

  • Het duurt twee weken voor je lichaam voldoende afweerstoffen heeft aangemaakt om je te beschermen tegen griep. Als je binnen die twee weken met het griepvirus in aanraking komt, kan je toch griep krijgen.
  • Bovendien beschermt het vaccin alleen tegen de griepvirussen die in het vaccin zitten. Als er toevallig een virus opduikt dat niet in het vaccin zit, dan krijg je toch griep.
  • Als je afweersysteem verzwakt is (bijvoorbeeld door ziekte, ouderdom of bepaalde geneesmiddelen), dan kan het zijn dat het vaccin minder goed aanslaat en dus ook minder goed beschermt. Je kan toch ziek worden.  Maar meestal zijn de gevolgen minder erg.
  • Het griepvaccin beschermt alleen tegen de griep en niet tegen andere virussen die vergelijkbare klachten kunnen geven, zoals bijvoorbeeld een verkoudheid of een buikgriep.