Herhaling mazelen vaccinatie

Laat je mazelen vaccinatie herhalen

In juni organiseren we in de praktijk momenten waarop je kosteloos je mazelenvaccinatie kan laten herhalen. Dit zal telkens gebeuren in onze praktijk tussen 19u en 20u s’avonds.

Rechts kan je de data zien waarop dit mogelijk is.

Hieronder kan je informatie vinden afkomstig van de campagne van de overheid omtrent mazelenvaccinatie.

Data:

DINSDAG 4 JUNI, TUSSEN 19 en 20U

WOENSDAG 12 JUNI, TUSSEN 19 en 20U

DONDERDAG 20 JUNI, TUSSEN 19 en 20U

Inschrijven:

Stuur gewoon een mailtje naar [email protected] dat je komt of bel even naar het secretariaat!

Leest u dit bericht pas later, en wenst u zich te laten vaccineren? Geen probleem! U kan dan best een afspraak inplannen online of via ons secretariaat.

N

Wie loopt risico?

Je bent tussen 20 en 45 jaar? In de fleur van je leven! En toch loop net jij een verhoogd risico op mazelen. Hoe dat komt? Je bent wellicht niet 2 keer gevaccineerd in je kindertijd. Bovendien is de kans groot dat jij, net als vele anderen jonger dan 45, die vervelende ziekte nog niet hebt gehad.

t

vaccinatiestatus

Kijk je vaccinatiestatus na op je vaccinatiekaart of check het bij je huisarts. Zo weet je meteen hoeveel vaccinaties je al hebt gehad. Nog geen 2 spuitjes gekregen? Dan laat je je best vaccineren, zeker wanneer je soms reist. Want de mazelen zijn nog niet verdwenen. Ze zijn bovendien bijzonder besmettelijk.

Besmettelijk

Mazelen is besmettelijk van 4 dagen voor de eerste vlekjes verschijnen, tot 4 dagen nadat ze verdwenen zijn. Je blijft dus best een tijdje thuis uitzieken. Want er is geen geneesmiddel dat de ziekte bestrijdt, alleen om de symptomen te onderdrukken. Bovendien vermijd je zo vrienden of familie te besmetten. Vooral ouders van baby’tjes jonger dan 1 jaar zullen je dankbaar zijn, want die kleintjes kunnen nog niet beschermd worden met een vaccinatie.

Hoe herkennen?

Mazelen start als een verkoudheid met koorts en hoest. Dan komen er lichtroze vlekjes. In een later stadium worden het rodere vlekjes over je hele lichaam. Jawel, je hele lichaam. Ook je ogen kunnen bloeddoorlopen zijn. Maar daar stopt het jammer genoeg niet. Je kan er ook een longontsteking of hersenontsteking van oplopen.