Bent u een pil vergeten?

Wat u juist moet doen wanneer u een pil bent vergeten in te nemen kan soms vrij complex zijn. Daarom hebben we hieronder een tool online gezet om u snel een antwoord te bezorgen.

 

Braken of diarree

Wanneer u de anticonceptiepil en moet overgeven of ernstige diarree hebt gehad door een maag- en darmprobleem, is het mogelijk dat de pil nog niet door het lichaam opgenomen is en u dus niet voldoende beschermd bent tegen zwangerschap.

    • Over het algemeen bent u niet meer beschermd tegen ongewenste zwangerschap als u hebt moeten overgeven of diaree hebt gehad binnen de vier uur na de inname van de pil. In dit geval moet u zo snel mogelijk een extra tablet nemen.
      Komt dit één keer voor, dan kan u een vervangend pilletje uit een reservestrip halen.
    • Als de diarree blijft aanhouden, bestaat er een eenvoudige oplossing: de pil kan ook intravaginaal worden toegediend. Blijven neerliggen na het inbrengen hoeft niet; zorg ervoor dat de pil diep genoeg wordt geplaatst. De resorptie verloopt heel snel. Hetzelfde advies geldt in geval van hevig braken. Met een vaginale ring of een klever is de situatie uiteraard nog eenvoudiger: op deze methodes hebben braken en diarree geen vat.
    • Als meer dan 4 uur voorbij zijn na het innemen van de pil, zal deze al door het lichaam opgenomen zijn en hoeft u zich dus geen zorgen te maken.

 

Pilstrip kwijt?

Wanneer u uw pilstrip kwijt bent, dan neemt u de volgende strip en u begint met de inname ervan op de kalenderdag die aan de beurt is. U maakt de innamecyclus van 21 dagen af.
De begonnen strip kan u bewaren als reserve voor een zoekgeraakte tablet of om uw regels uit te stellen.
Pas op voor het door elkaar gebruiken van twee verschillende strips. En let ook op de vervaldatum van een als reserve bewaarde strip.

Piltablet kwijt?

Mocht u een pil kwijtraken, dan kan u die dag de laatste pil van deze strip innemen. De volgende dag gaat u door waar u gebleven was. De innamecyclus is nu dus een dag korter.
De pil beschermt echter ook als u een dag eerder met de inname stopt. Denk er in zo’n geval aan dat u met de volgende strip ook een dag eerder begint. Stop nooit langer dan zeven dagen! Noteer voor de zekerheid op de kalender op welke dag u met de pil begonnen bent.
Hebt u nog een reservestrip, dan kunt u de zoekgeraakte tablet daar uit aanvullen.
Dit geldt enkel voor éénfasepillen. Als u een meerfasepil gebruikt (deze herkent u aan de verschillende kleuren van de tabletjes), moet u de richtlijnen in de bijsluiter volgen.